Školjka
Čudoviti Svet Školjk
slovensko
italiano
english
deutsch
facebook
TripAdvisor

 
Muzej s stalno razstavo Čarobni svet školjk je bil odprt 13. 9. 2011 pod okriljem zavoda MEDITERANUM iz Pirana, zahvaljujoč biologu Janu Simiču, zbiratelju in lastniku velike zbirke školjk in polžev, katere izbrani del je na ogled v muzeju. Razstavo je uredil in obogatil s poučnim besedilom, hkrati je tudi njen strokovni vodja.
 

Muzej Čarobni svet školjk v Piranu je izjemen in edinstven muzej s trenutno okoli 3000 primerki školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta.
 
Posebno mesto in pomen imajo primerki našega, slovenskega morja. Vendar v tem, pri nas edinem, v svetu pa nadvse redkem muzeju, niso zastopani le »morski« predstavniki. Tu so tudi primerki iz rek, jezer, jam … Družbo jim delajo tudi fosili in bitja, s katerimi si školjke in polži delijo morsko dno, kot so raki, zvezde, ježi …
 
Muzej je zasnovan nadvse informativno in naravovarstveno. Njegov ogled je doživetje, ki ga boste deležni redkokje. Muzej se tudi neprestano širi in dopolnjuje z novimi primerki in zgodbami, tako da boste presenečeni vedno, ne glede na to, kdaj in koliko krat si ga boste ogledali.

 

Razstavo Čarobni svet školjk, na kateri se boste potopili v globine morja in spoznali bitja, ki so tako raznovrstnih oblik in vzorcev, da bi jim lahko zavidal prav vsak arhitekt, si zato preprosto morate ogledati.

Videli boste lupino največjega polža na svetu, hišice polžev, ki so jih zaradi redkosti smeli nositi samo poglavarji oddaljenih otočij, svetleče lupine, s katerimi so nekoč lahko kupili sužnja, školjke z osupljivimi vzorci, bisere …
 
Niti misliti si ne morete, kaj vse krasi dna oceanov!

 

Školjke in polži so ena starejših skupin živali na našem planetu. Med evolucijo so se razvili v toliko neverjetnih oblik, si nadeli tako raznolike vzorce in zrasli do tako mogočnih razsežnosti, da je včasih kar težko verjeti, da so nekateri med njimi sorodniki navadnega vrtnega polža, ki ga pozna večina ljudi.

 
 

V čarobnem svetu školjk vas bo čakalo še veliko presenečenj, med drugim tudi naš Slinko, prikupen, bister in radoveden polžek.

 
 
 
Kdo vse in kako je sodeloval pri nastanku muzeja in razstave Čarobni svet školjk:
 
Jan Simič – lastnik večjega dela zbirke, postavitev zbirke in besedilo

Slobodan Simič Sime – zasnova muzeja in vodenje projekta, oblikovanje tiskovin in fotografija
Aleš Sedmak – sooblikovanje maskote razstave (Slinko) in velika ilustracija preseka slovenske obale
Matjaž Učakar – sooblikovanje maskote razstave in ilustracija dioram
Marjan Richter, Tihomir Makovec, Tom Turk – podvodna fotografija
Aleš Lavrič – zvočne kulise
Davorin Preisinger – posodil nekaj primerkov redkih fosilov
Valter Žiža – posodil primerke fosilov in školjk
Rajko Slapnik – primerki sladkovodnih in kopenskih mehkužcev

 
 
Finančno so odprtje muzeja omogočili:
Zavod MEDITERANUM Piran
Irena Zemljič Simič
Občina Piran