Školjka
Čudoviti Svet Školjk
slovensko
italiano
english
deutsch
facebook
TripAdvisor

Ostale novice so na naši FB strani

Zanimive novice in objave bodo za nekaj časa preusmerjene na našo Facebook stran.
Samo kliknite facebook na vrhu te strani in že sledite novim objavam iz sveta školjk, polžev in ostalih nenavadnih živali.

Morski angel (Clione limacina)

clione limacina

Prozorni kot dežne kaplje, morski angeli (Clione limacina) plavajo v temačnem morju. Morski angeli (ang.: sea angels) so polži, ki celo svoje življenje plavajo in ne lezejo kot njihovi sorodniki.

 

Pa so res angelski?

 

Vir: http://wineandbowties.com/ideas/nature/glowing-underwater-the-wonders-of-the-deep-sea

Odkritje rožnatega polža

lazar rdeč

Hubba Bubba s tipalkami ??!

Ne, to je kopenski polž z imenom, ki si ga lahko kaj kmalu zapomnimo – Triboniophorus aff. graeffei.
Vrsto so našli šele leta 2013 na vrhu ognjeniške gore Kaputar v Avstraliji in živi samo tam.

To je le eden od primerov, da še dandanes odkrivamo čudna bitja in kdove koliko presenečenj nas še čaka.

 

Zeve

tridacna sp.

Čas praznikov, na kopnem je vse okrašeno in barvasto. Tudi v morju je tako. Zeve (med katere spada tudi v našem muzeju največja zeva Liza) so zelooo barvite školjke!

 

Jožica in Slinko osvojila 1. mesto!

DSC00849 Fotografija0359

Naša tekačica Jožica Maslo je na 1. Istrskem maratonu  v svoji kategoriji osvojila zlato medaljo, za kar ji vsi iz zavoda MEDITERANUM Piran in muzeja Čarobni svet školjk, iz srca čestitamo!

 

S Slinkom, polžkom, ki ji krasi hrbet njene tekmovalne majice in je maskota muzeja sta odlično sodelovala in pometla s konkurenco. Le kdo trdi, da so polžki počasni?

Alahov biser

Lao Tsu-jev biser oz. Alahov biser velja za največji biser na svetu. Biser je velik 24 cm v premeru in težek kar 6,4 kg! Našli so ga v Palawanu na Filipinih, 7. maja, 1934.


Večina biserov je prekritih z biserovino, ta pa je bolj podoben porcelanu. Orjaška zeva (Tridacna gigas) – školjka v kateri je bil biser najden nima bisernate, temveč »porcelanasto« notranjost. Zato je bil tudi biser »porcelanast«.


Vrednost bisera je ocenjena na 93.000.000 $.

Najredkejši polž na svetu

Najredkejši polž na svetu je Spherocypraea incomparabilis iz Somalije, ki spada med Eocypraeidae, sorodno družino kavrijem (Cypraeidae).


Do sedaj so na svetu našli le 6 primerkov!

Novo odkritje o najstarejši školjki na svetu

Ming (Arctica islandica), najstarejša školjka na svetu je starejša, kot so pričakovali. Znanstveniki so jo še enkrat preučili in ugotovili, da je stara 507 let. Ime je dobila, ker je živela v času vladavine kitajske dinastije Ming.


Več o tem: http://sciencenordic.com/new-record-world%E2%80%99s-oldest-animal-507-years-old


Foto: Bangor University

Obisk umetnika iz Benetk

Pred kratkim je muzej Čarobni svet školjk obiskal ljubitelj tradicionalnih plovil, svetovno znan umetnik Livio De Marchi iz Benetk (http://www.liviodemarchi.com ) s svojo ženo. V prijetnem vzdušju in ob navdušenju gosta nad muzejem smo poglobili dolgoletno prijateljstvo ter se odzvali vabilu, da ju obiščemo v Benetkah. Oba sta vsako leto s svojo malo jadrnico prisotna tudi na majski regati tradicionalnih plovil v Piranu, ki jo organizirajo prizadevni člani Društva ljubiteljev starih bark iz Pirana.


Foto: Vinko Oblak

Prijatelji iz društva Catboat navdušeni nad muzejem

Konec leta 2013 so Piran obiskali prijatelji iz društva Catboat (Associazione Catboat Venezia) iz Benetk (catboat je tip manjše enojamborne jadrnice). Ob tej priložnosti so obiskali tudi naš muzej školjk, nad katerim niso skrivali navdušenja. Prijetni pogovori so se zavlekli in nedvomno bo naveza dveh najprikupnejših mest na svetu deležna kake nove skupne pridobitve. Mnogi iz društva že, nekateri pa še bodo sodelovali tudi na tradicionalnih regatah starih plovil maja v Piranu.


Na fotografiji predsednik društva Marco Dissera Bragadin in S. Simič Sime iz zavoda MEDITERANUM Piran.


Foto: Vinko Oblak